Lužický horský spolek

Tradice

V listopadu roku 1887 založil JUDr. Victor Finger a Vinzenz Kraus Deutscher und Österreichischer Alpenverein - Sektion Haida (Německý a Rakouský alpský spolek - sekce Haida/Nový Bor). Tímto počinem dali základ k rozvoji turistiky nejen v Lužických horách. Již v roce 1893 zpřístupnili vrchol Klíče turistickým chodníkem. Spolek, který již v roce 1894 měl 64 členů, v roce 1914 měl 102 členů, rozvíjel své aktivity i mimo území Lužických hor. Před I. světovou válkou měl spolek v úmyslu vystavět v rakouských Alpách v pohoří Schobergruppe u Wangenitzsee vlastní chatu, která měla nést jméno Haidaer Hütte. Již brzy po založení se z něj stal velice prestižní spolek, jehož členy byli i přední borští továrníci a významné osobnosti politického i kulturního života.

V roce 1934 zakládá redaktor Franz Berghaus v Haidě sekci horského spolku Gebirgsverein für das nördlichste Böhmen (Horský spolek pro nejsevernější Čechy - oddělení Haida/Nový Bor). Tento spolek již od roku 1885 působil v sousedních obcích v Lužických horách. Podílel na vytyčování a značení cest, stavbách rozhleden, restaurací a horských chat apod. Také v jeho řadách najdeme významné osobnosti z Boru a okolí a počtem svých členů se rovnal spolku alpskému (103 členů a 8 členů mládeže).

Současnost

Naší snahou je samozřejmě navázat na tyto velice úspěšné horské spolky a hlásit se k jejich odkazu a tradici a být jejich důstojnými pokračovateli. Ve své činnosti rozvíjíme všemožné aktivity: od výletů do hor, na kole, přes propagaci Lužických hor, poznávání jejich historie, až k ochraně přírody a krajiny.
V podzimním čase (2008) navázal LHS užší spolupráci s CHKO Lužické Hory. Začátkem bližšího kontaktu bylo společné domlouvání podmínek a podoby rekonstrukce turistického chodníku na Klíč. Následovaly další schůzky a blížší spolupráce, zejména díky Ludvíkovi Šajtarovi. Dík jemu například členové spolku pomohli s kontrolou a čištěním sokolích hnízdících budek, které se nacházejí v Lužických horách. Spolupráce se Správou CHKO LH pokračuje i nadále ke vzájemné spokojenosti.

V prosinci 2010 na valné hromadě občanského sdružení Rodowitz byl jednomyslně schválen návrh na přejmenování sdružení na Lužický horský spolek. Od ledna 2011 sdružení vystupuje pod novým názvem a logem.
Od ledna 2012 je Lužický horský spolek jako první organizace v České republice součástí DAV - Deutscher Alpenverein a to jako Ortsgruppe (místní skupina) sekce Zittau.
Na konci roku 2013 přišel spolek s iniciativou o znovunavrácení jména železniční zastávky z Jedlová zastávka na Novou Huť, což se v roce 2014 podařillo. Od 14. prosince 2014 nese zastávka po 53 letech své původní jméno "Nová Huť v Lužických horách".

Rádi Vás přivítáme na společných akcích i v našich řadách.

Aktivity

Aktivity spolku