Co je Alpenverein?

9. května 1869 byl založen Německý alpský spolek (DAV), jako "vzdělávací horolezecké sdružení" a jeho zakladatelé ještě nic netušili o dlouhodobé úspěšnosti své myšlenky. Dnes má Německý alpský spolek více jak 1 050 000 členů a je největším horolezeckým sportovním svazem na světě a jedna z největších sportovních a ekologických organizací v Německu.
Podobně tomu je také u Rakouského alpského spolku (OeAV), který byl založen již v roce 1862 a stal se nejstarším alpským spolkem v pevninské Evropě. Se svými více jak 500 000 členy jde o největší sportovní organizaci v Rakousku. Liechtensteiner Alpenverein byl založen v roce 1909 a združuje přes 2600 členů a Alpenverein Südtirol vznikl v roce 1946 a nyní sdružuje více jak 60 tisíc členů. V době od spojení obou alpských spolků (DAV a OeAV do DÖAV) v roce 1873 až do roku 1938, bylo na uzemí Německa, Rakouska a Československa více jak 400 sekcí. V současnosti mají DAV 355, OeAV 195 sekcí a AVS 33 sekcí.
Tyto organizace jsou veřejně prospěšné nestranické sdružení orientované na turistiku, horolezectví, vysokohorskou turistiku, cestování, lyžování, skialpinismus, běh na lyžích, ochranu přírody a prostředí, práci s mládeží, péči o seniory, vydávání publikací, vědeckou činnost a mnohé další. Významnou oblast práce AV představuje udržování jeho 567 horských chat a péče o síť alpských chodníků a stezek.
Nejdůležitější věcí, která spojuje členy stále se svým spolkem, je radost z pohybu v přírodě, touha po horách a vrcholech hor, očekávání dobrodružství při pobytu v horských chatách - a přání udržet a zachovat specifickou povahu hor pro budoucí generace.

Alpenverein

Co je Alpenverein
Výhody členství v DAV
Stanovy DAV sekce Zittau