Loupežnická jeskyně v Labském údolí

Jako malého chlapce mě můj táta učil, že kudy prostrčím hlavu, prolezu celý. Dodnes tomu věřím, ačkoli se to prý týká koček. Takhle mě pak otec posílal do míst, kam se nevešel, na průzkum. Do různých puklin ve skalách, děr v zemi, starých náhonů. Kam se vešel chodil se mnou, kam ne, čekal u vlezu a připomínal: "Kdyby ses ztratil, cestu ven najdeš, budeš-li se stále držet pravou rukou stěny." Tak tyhle věci mi probíhaly hlavou 27. prosince 2008 u Loupežnické jeskyně kousek pod Labskou strání.
Právě do ní zorganizoval Hreba speleologický výlet LHS a přátel. Jelo nás devatenáct. Včetně dětí. Nečekal sem nějakou pohodlnou jeskyni typu Pekelných dolů. Konec konců Vláďa říkal, že se budem chvilku plazit a jídlo si máme vzít s sebou, takže bufet tam nebude. Čekala nás docela šťavnatá adrenalinová akce. Vlez do jeskyně připomínal spíš začátek jezevčí nory ve skále. Představte si díru v zemi o poloměru tak 30 čísel a pak třiceticentimetrovou puklinu ve skále, do které se soukáte hlavou napřed - pochopitelně směrem dolů. Tak to byl začátek.
V podobném duchu to pak bylo každou chvíli. Myší díra, proplazíš se jí, můžeš si stoupnout, uděláš pár kroků a musíš někam vylézt, plazit se, opřít záda o skálu a vzepřít se do komínu nohana, občas nalezeš hlavou někam, kam zjistíš, že musíš nohama, protože je tam třímetrovej sešup po stěně dolů, nebo to nikam nevede, potkáš hybernujícího netopýra, šplháš po fixním laně, skládáš tělo do možných i nemožných poloh, musíš vydechnout, aby ses protáh škvírou, plazíš se na boku, protože máš široký ramena... po víc než dvou hodinách nakonec spatříš malou škvíru a za ní světlo a to je konečná... paráda.
Nakonec všichni vylezli. Spokojení a nadšení. Paráda. Myslím, že nikdo z nás nečekal takovejhle pěknej mazec. U táboráčku se pak už jen povídalo, opékalo, někdo si šel ještě slaňovat a nakonec sme se přesunuli na základnu k Mírovi do Radvance.

Jo, Hrebo, díky. Moc pěkný.

Žádost o členství do LHS ke stažení v souboru .pdf. Více …

Dříve než si stáhnete Žádost o členství do Lužického horského spolku, přečtěte si pozorně Stanovy. Více ...

Lužický horský spolek pro vás připravil moderní trička s freestyle motivem Více…

Lužický horský spolek o. s.
473 01 Radvanec 3